Recept
Fiskgryta med gröna grönsaker
4 portioner
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 msk olivolja
1 msk riven ingefära
1 dl vatten
1 msk fiskfond
2 dl grädde
200 g laxfilé
200 g torskfilé
1 broccolistånd
100 g skalade räkor
150 g sockerärter
1½ dl frysta ärter
salt och svartpeppar
2 salladslökar
1dl hackad körvel
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och chili. Hetta upp en kastrull med olja och bryn lök, vitlök, chili och ingefära i någon minut. Häll på vatten, fon och grädde och låt koka ihop 5 minuter. Skär fisken i lagon stora bitar. Bryt broccolin i buketter. Lägg i fisk, broccoli och salladslök och låt sjuda i 3 minuter. Tillsätt räkor, sockerärter och ärter och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i fyra djupa tallrikar. Strimla salladslöken och strö över grytan.
Garnera med körvel.

Fröbröd
ca 18 st
2 ägg
3 dl riven ost (gärna västerbotten)
1 msk majonnäs
2 msk keso
1½ tsk bakpulver
ca 5 dl frön (t.ex pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön och linfrön)
Gör så här:
Sätt ungen på 225 grader. Blanda alla ingredienser och lägg upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Skär brödet i rutor. Förvara i en påse, håller ca 5 dagar. det går också bra att frysa brödet.
Där har ni min middag. Och det var otroligt gott. (:
Information
Jag köpte ''Gå ner i vikt med LCHF'' skriver av Ulrika Davidsson. Så nu kan jag läsa på mer om LCHF och lära mig mer som jag kan dela med mig av.
Jag kommer lägga upp lite om LCHF från olika sidor.
Jag kommer också lägga upp min ''Powerwalk spellista''
Introduktion
LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Låter LCHF för krångligt? Det är ok – du kan också kalla det för njutmetoden. Man kan nämligen äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt.
Det har varit mycket debatt senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Allt fler vetenskapliga studier visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.
Gör så här
- Ät gärna: kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (som smör).
- Undvik helst: socker och stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris, potatis).
Ät när du är hungrig tills du är lagom mätt. Så enkelt är det. Du behöver alltså inte räkna kalorier eller väga maten. Och glöm alla industriframställda lightprodukter, nyckelhålsmärkningar och liknande.
Det finns goda vetenskapliga skäl att LCHF fungerar. När du undviker socker och stärkelserik mat stabiliseras ditt blodsocker och det fettlagrande hormonet insulin sjunker. Då ökar din fettförbränning och du blir mättare.
OBS för diabetiker
- Mindre blodsockerhöjande kolhydrater i kosten sänker normalt medicinbehovet för diabetiker. Att då ta samma dos insulin som tidigare kan ge blodsockerfall. Vissa diabetes-tabletter kan också innebära en viss risk för blodsockerfall, metformin är däremot ok. Var noggrann med blodsockerkontroller vid start med LCHF-kost. Anpassa (sänk) medicindoser när det behövs, om möjligt via läkarkontakt. Friska eller kost-/metforminbehandlade diabetiker riskerar inte blodsockerfall.
Kostråd
Ät gärna
- Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen. Välj gärna ekologiskt och gräsbetat om du kan.
- Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
- Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
- Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
- Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
- Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
- Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
- Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.
Titta i affären på innehållsförteckningen.
Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips.
Undvik helst
- Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.
- Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.
- Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
- Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker tyvärr.
- Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.
Unna dig vid fest
Du bestämmer när det är fest. Viktnedgången kan bromsas en aning.
- Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.
- Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.
Drick till vardags
- Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du behöver.
- Kaffe: Gärna med vispgrädde i, testa!
- Te: Svart, grönt, vitt …
Teorin bakom LCHF
Vad är du designad för att äta?
Människan har utvecklats under miljoner år som jägare och samlare, utan stora mängder kolhydrater. Då åt vi den mat som fanns färdig åt oss i naturen: jakt, fiske och allt ätligt i naturen. Men ren stärkelse i form av bröd, pasta, ris och potatis har vi bara ätit i 5 – 10 000 år, sedan vi blev jordbrukare. Bara en begränsad anpassning av våra gener hinner ske på sådan tid.
Med industrialismen, för 100-200 år sedan, kom fabriker som tillverkade stora mängder rent socker och vitt mjöl. Extra snabbsmälta rena kolhydrater. Det har vi inte alls hunnit anpassas till.
På 1980-talet slog rädslan för naturligt fett igenom. Lightprodukterna dök upp på allvar. Äter man mindre fett behöver man äta ännu mer kolhydrater för att bli mätt. Då tog historiens värsta fetma- och diabetesepidemi fart. Den har drabbat USA, fettskräckens hemland, allra hårdast. Men även i Sverige har andelen feta personer fördubblats sedan 1989. Idag vet vi att rädslan för riktig mat med normal fetthalt var ett misstag.
Problemet med socker och stärkelse
Kolhydrater, snabba såväl som långsamma, bryts alla ned i magen till enkla sockerarter. Sockret tas upp i blodet och höjer blodsockret, vilket ökar produktionen av hormonet insulin. Det är kroppens mest fettlagrande hormon.
Insulin produceras i bukspottskörteln (bild till höger). I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en tid (någon timme) leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar hungerkänslor, och s.k. ”sötsug”, varefter man vanligen äter mer. Sen startar processen igen, en ond cirkel med viktuppgång.
Lågt intag av kolhydrater i kosten ger tvärtom lägre och stabilare blodsockerhalt och därmed lägre insulinvärden. Det ökar frisättning av fett från fettväven och ökar fettförbränningen. Därmed brukar kroppsfettet minska successivt, särskilt runt magen hos bukfeta personer.
Viktnedgång utan hunger
LCHF underlättar för kroppen att leva på fettlagren, då frisättningen från dessa inte hindras av höga insulinnivåer i blodet. Det kan vara en anledning till att fettintag mättar långsiktigt bättre än kolhydratintag. Intaget av kalorier brukar spontant minska i studier, då försökspersonerna får äta sig mätta på lågkolhydratkost istället för mer kolhydratrik mat.
Inget räknande eller vägande behövs alltså. Du kan glömma kalorierna och lita på dina hunger- och mättnadskänslor. De flesta behöver inte räkna eller väga sin mat mer än de behöver räkna sina andetag. Om du inte tror mig: testa några veckor och se själv.
Hälsa som bonus
Inget djur i naturen behöver hjälp av näringsexperter eller kaloritabeller för att äta. Om de bara äter mat de är designade för håller de sig smala och undviker karies, diabetes och hjärtsjukdom. Varför skulle människan vara ett undantag? Varför skulle du vara ett undantag?
I studier förbättras inte bara vikten utan även blodtryck, blodsocker och kolesterolvärden på lågkolhydratkost. En lugnare mage och minskat sötsug är också vanliga upplevelser.
Omställningsbesvär
Om du tvärt slutar äta socker och stärkelse kan du få omställningsbesvär första veckan. Man kan likna det vid »sockeravgiftning«. För de flesta är det ganska lindrigt och snabbt övergående. Annars finns det bra sätt att minska besvären.
Vanligt under första dagarna:
- Huvudvärk
- Trötthet
- Yrsel
- Lättare hjärtklappning
- Irritabilitet
Det går snart över av sig själv när kroppen anpassar sig och din fettförbränning ökar. Besvären kan delvis undvikas med extra vätska och salt under första veckan. Ett bra sätt kan vara en (sockerfri) buljongtärning i en mugg med varmt vatten då och då, exempelvis var fjärde timme. Alternativt att dricka några extra glas vatten om dagen och salta lite mer på maten.
Skälet är antagligen att kolhydratrik mat kan binda vätska i kroppen och göra dig mer svullen. När du slutar med den maten tappar du överskottsvätska via njurarna. Det ger ibland vätske- och saltbrist första veckan innan kroppen hunnit vänja sig, vilket kan ge huvudvärk, yrsel med mera.
Vissa föredrar att trappa ner kolhydraterna långsamt under någon vecka för minsta möjliga omställningsbesvär. Men för de flesta är det lika bra att köra hårt direkt. Något extra tappat vätskekilo på vågen redan första dagarna är utmärkt för motivationen.
Lite kolhydrater
Ju mindre kolhydrater du äter desto tydligare blir effekten på exempelvis vikt och blodsocker. Jag rekommenderar att du följer kostråden så strikt som du känner att du kan trivas med. När du är nöjd med din vikt och hälsa kan du successivt testa att äta mer liberalt.
innehållsförteckning: http://www.kostdoktorn.se/lchf/
Min powerwalk spellista

Byt regelbundet så du inte tröttnar på låtarna allt för mycket!
Nu har du fått lite information om LCHF och en grym spellista!
Längre fram kommer jag ge er mina mått, då ni får se mer förändring.
Men på tre dagar hade jag minskat 4 cm runt magen. Jag har inte vägt mig än. Det vill jag inte gör allt för ofta!

Passade på att ta lite bilder på naturen, det är så fint väder idag!
Och tiden jag gick på idag. :)
Frukost

Omelett med mycket ost och skinka
2 personer
3 ägg
2 dl riven valfri ost
2 msk grädde
5 skivor skinka
salt och peppar
smör att steka i
Gör så här:
Knäck äggen i en skål, blanda ner osten och grädden. Strimla skinkan och häll ner den. Salta och peppra och häll sedan ner i en stekpanna med smör. Gör hål i omeletten så att all smet rinner ner.
Sen kan du ha i grönsaker, ja vad du vill, bara det inte är kolhydrater!
LCHF går som sagt ut på att man inte ska äta några kolhydrater. Inget bröd, ris, pasta, potatis. osv. Det finns bra information på nätet. Jag kommer uppdatera mer om vad man får äta och inte äta när det gäller LCHF.
Jag gick efter det här receptet dom två första veckorna. Då skulle man äta tills man blir mätt. Och det blir man kan jag säga, när man får äta så mycket!
Jag är inne på fjärde veckan nu och nöjer mig med att äta på en liten tallrik.
Senare idag kommer jag skriva vad LCHF innebär och vad man får äta och inte äta.
Nu ska jag med mamma in till stan och köpa lite mer LCHF böcker!
Köttfärs med glasnudlar
Det blev en sen middag idag!
Hade sådan lyx, att mamma hade lagat maten åt mig.
Jag är börjat ätit på små tallrikar. Det är fjärde veckan jag ätit LCHF diet nu.
Jag tar mycket från Katrin Zytomieskas bok. Om ni har möjlighet att köpa boken, gör det!
Här kommer dagens recept.
Köttfärsås med glasnudlar
4 personer
1 hackad lök
2 morötter i slantar (jag tar röd paprika istället, morötter är inte bra att äta)
1/2 squash i bitar
6 skivade champinjoner
Smör att steka i
500g köttfärs
3 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
Cacao och chili-krydda (Santa Maria )
Salt, peppar och cayennepeppar
1/2 kruka färsk basilika
1dl rödvin
2dl riven ost
200g crème fraîche
4paket glasnudlar
Gör så här:
Fräs lök, morötter, squash och champinjoner i smör. Stek köttfärsen med vitlök i smör. Blanda grönsakerna med köttfärsen och tillsätt krossade tomater samt alla kryddor. Smaka av med rödvin, ost och crème fraîche. Servera med nudlar
Problem med att lägga upp bilder.
Jag har ett litet problem. Eftersom jag bloggar från iPhonen för det mesta så jag kan tyvärr inte lägga upp bilder för tillfället. Men det kommer!
Snart börjar lektionen, då ska jag fixa håret på en kompis i salongen.
Skaplig träningsverk man har efter man tränat rumpan... Dem flesta övningarna som jag gör har min kusin Johan lärt mig!
God morgon!
Klockan ringde halv fem, var död kan jag säga! Låg och drog mig till tjugo i. Sedan var det bara att gå upp och äta frukost och klä på sig!
Idag tog jag keso, med tre ostbitar och kaffe med grädde i.
Nu måste jag sticka till bussen!
Alla kan!
Okej. Varför jag startade den här bloggen är för att jag vill kunna inspirera folk som är överviktiga och som vill gå ner i vikt och att jag har något att se tillbaka på när jag nått mitt mål. ALLA kan gå ner i vikt, till- och med du som är överdrivet slö. För här sitter en jävligt slö Alexandra. Innan jag fick den här kicken att börja träna så var jag hur slö som helst. - Ska du med ut och gå? frågade mamma ofta. - NEJ!!! fick hon i respons. Och istället för att följa med henne satt jag vid datorn, eller låg och kollade på film. Jag erkänner nu att jag var nog den slöaste människan i hela världen! Nu är det ändring på det, people!
Jag håller som sagt på med LCHF och själv tycker jag det funkar utmärkt för mig. Det är otroligt gott, och det finns mycket att hitta på. Det enda som jag tycker är lite negativt är all denna ägg! All the time... Jag som älskar ägg, börjar seriöst tröttna på det. Men det finns förstås massa annat man kan äta istället för ägg. (nu syftar jag på frukosten) Jag kommer komma med recept dagligen. (Det jag äter om dagarna)
Träning... okej, helt ärligt har jag inte tränat länge... Dem tre första veckorna gick jag inte alls när jag började med LCHF. Jag har gått och styrketränat i två dagar. hehe... Nu tänker vissa säkert. Du kan ju inte ett dugg! Eller du kommer inte orka! Men då säger jag så här. Nej jag är inte ett proffs men jag gör detta för min skull och för folk som vill gå ner i vikt. För när jag, Alexandra tar tag i sin vikt så kan alla andra göra det! Och jo, jag kommer orka. Visst, det kommer säkert dagar då man vill dö för det är jobbigt. Men då är det bara ta sitt slöa arsle och träna ändå!
Det jag vill komma fram till är som sagt att ALLA kan gå ner i vikt, det är bara att bestämma sig för det så funkar det. Visst det krävs en hel del självdisciplin. Den stora förändringen sker i huvudet!
Nu har jag varit ute på en skön promenad och stryketränat lite!
Jag vill passa på att tacka Johan, Fia och Henrik som fick in mig på detta spår. Om jag inte hade bott hos er dom där två veckorna så hade mitt liv sett likadant ut!
Och jag vill tacka Emma som hjälpt mig med bloggen!
Följ mig på Bloglovin'
Om bloggen
